agrofarma syry

Bryndzové pirohy

Ingrediencie na cesto

  • 1kg uvarených vychladnutých najlepšie žltých zemiakov
  • 20 dkg celozrnnej hladkej múky
  • 20 dkg hladkej výberovej múky
  • 1/2 kávovej lyžičky soli

Ingrediencie na plnku

  • jeden uvarený zemiak
  • bryndza Agrofarma Červený Kameň plnotučná 250g
  • 2 lyžice bieleho jogurtu

Ingrediencie na poliatie

  • maslo Agrofarma Červený Kameň 125g
  • slaninka pokrájaná, orestovaná
  • posekaná pažitka

Postup prípravy

  1. Uvaríme zemiaky, najlepšie večer aby do rána pekne vychladli, postrúhame na strúžiku na jemno, pridáme múky a soľ.
  2. Vypracujete tvárne cesto, rozdelíme ho na dve polovice, vyvaľkáme, nezabúdajme trošku pomúčiť, aby sa cesto neprichytilo o dosku.
  3. Medzitým pripravíme plnku z bryndze, uvareného zemiaka s pridaním jogurtu.
  4. Rozvaľkané cesto rozrežeme na väčšie štvorce, naplníme plnkou, preložíme a z každej strany postláčame vidličkou.
  5. Vyvaríme v mierne osolenej vode. Keď pirohy vyplávajú na povrch, sú uvarené. Vyberieme ich na sitko necháme odkvapkať a polejeme rozpusteným maslom.
  6. Hneď podávame ozdobené slaninkou a pažítkou.

Za recept ďakujeme Alenke R.

Dobrú chuť!