agrofarma syry

Pečená cvikla s mozzarellou

Cvikla je výnimočná potravina. Má detoxikačné účinky, pôsobí antibakteriálne, odporúča sa pri vysokom krvnom tlaku, aj na lepšie trávenie, pôsobí ako  prevencia proti rakovine. Konzumujeme ju zväčša v zaváranej forme ako prílohu, odšťavujeme ju do nápojov. Vyskúšajte jej pečenú verziu so slovenskou mozzarellou.

Ingrediencie

  • čerstvá cvikla
  • slovenská mozzarella Agrofarma
  • sladké zemiaky/ tekvica hokkaido
  • červená cibuľa
  • ošúpané aj neošúpané strúčiky cesnaku
  • čerstvé bylinky - tymián, bazalka, rozmarín, petržlenová vňať
  • olivový olej
  • balsamico
  • rasca
  • čierne korenie
  • soľ

Postup prípravy

  1. Cviklu si očistíme a nakrájame na kolieska, alebo mesiačiky. Poukladáme na plech, osolíme ju, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme celou rascou, troškou korenia a štipkou soli. Prikryjeme alobalom. Pretože sa cvikla pečie dlhšie ako ostatné suroviny, dáme piecť na 180°na približne 20 minút.
  2. Očistíme si cibuľu a nakrájame na polmesiačiky.
  3. Použiť môžme sladké zemiaky alebo tekvicu hokkaido. Sladké zemiaky si očistíme a nakrájame na kúsky. Ak je sezóna a k dispozícii máme tekvicu hokkaido - nešúpeme ju, iba ju umyjeme, prekrojíme na polovicu, lyžicou vyberieme strednú časť so semiačkami a nakrájame na asi 2-3 cm hrubé podkovičky.
  4. Ak nemáme k dispozícii sladké zemiaky, ani tekvicu hokkaido, hodí sa aj zemiaková kaša pripravená z obyčajných zemiakov, tak ako na obrázku.
  5. Zemiaky/ tekvicu, cibuľku pridáme na plech, opäť pokvapkáme olivovým olejom,  pridáme pretlačený cesnak, bylinky a premiešame, aby sa všetko prepojilo. Na koniec poukladáme strúčiky cesnaku v šupke a dáme znova zapiecť. 
  6. Pred dopečením na cviklu poukladáme mozzarellu a necháme zapiecť.
  7. Na koniec môžme trošku pokvapkať balsamicom a posyať petržlenovou vňaťkou.

Za recept ďakujeme Katke H.

Dobrú chuť!